Harf Devrimi
Elbette Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün halk için yaptığı devrimlerin her biri önemli.Bugün Harf İnkılabının 85 inci yıldönümü.
Halkın çoğunluğu okuma yazma bilmiyor,büyük bir kısmı okul olarak dergaha gidiyor.Saçma sapan insanlardan eğitim alıyor.Milleti sömürenlere öğretmen gözüyle bakılıyor.
Globalleşme gerekirken daha fazla içe dönük kapalı kalmışız ama dünyaya açılma zamanımız gelmişken Atatürk bunun bilincine olarak Osmanlıca alfabesinden Latince’nin dilimize uyarlanmış halini 1 Kasım 1928’de kabul edilmesini sağladı.
Osmanlıca zor olduğundan ve uzun süreli bir eğitimden sonra öğrenilebildiğinden dolayı Latin alfabeli eğitim çok daha faydalı olmuştur.Bir öğrencinin Osmanlıcayı öğrenmesi uzun yıllar sürüyordu.Bunun yerine Latin alfabesini bir öğrenci daha küçük yaşta tahsil hayatının ilk yılında öğrenebiliyor.
Bunun yanında yabancı lisana daha yatkın oluyor çocuklar.
Bunun yanında Osmanlıca aslında bizim dilimize yapımıza uygun değil.Uygun olsaydı kimse öğrenmek için yıllarını harcamazdı,kısa sürede öğrenilirdi.
Millileşmenin temeli lisandır.Eğer bir ülkede birden fazla dil olursa mutlaka bölünmeye yol açar.Diyelim ki bölünmeye yol açmıyor.Tıpkı Kanada’da olduğu gibi.Ama biz Kanadalı değiliz.Bizim toplum dış güçler tarafından rahatsız edilmeye müsaittir.Ülkeyi bölmek için uzun yıllardır içeriden ve dışarıdan çalışanlar var.
Atatürk tabii ki milleti tek çatı altında toplanmaları için çaba sarfetmiştir.Bunlardan biri de Harf Devrimi dir.
Herkes aynı lisanı konuşacak ve yazacaktı.Devlet kurumana gitse tiyatroya da gitse herkes tek lisan konuşacak ve yazacaktı;Türkçe.
Herkesin ortak payda da buluşması için lisan gereklidir.
Ayrımcılık ve bölücülük olmaması için önemli bir silahtır.
Milli dilin değiştirilmesinin sadece manevi sebepleri değil fiziksel sebepleri de vardı.

Türkçe kendimizi ifade edebilmemiz için en uygun lisandır.
Tabii ki sadece harfler değil sayılarda değişti.Ölçü birimleri de Batı ve dilimize uygun hale getirildi.
Harf İnkılabı ndan sonra okuma-yazma oranı artmıştır.
Yeni okullar ve müfredat hazırlanıp eğitim daha anlaşılabilir hale gelmiştir.
Bütün Atatürk Devrimleri birbirleriyle bağlantılı bence.

Bazıları hala “atalarımızın dilini kullanmalıyız” diyebilir, bu mantığa göre düşünecek olursak Göktürk dilini kullanmamız gerekir,Arap alfabesini değil.
Şimdi gelinen nokta oldukça düşündürücü.