Mudanya Tirilye

Bursa Ulaşım ve İstanbul Belediyesi işbirliği ile Mudanya – Büyükçekmece deniz otobüsleri seferleri Haziran ayında başladı, hayırlı olsun.
Aslında deniz otobüsü limanlarının daha fazla olması gerek. Üç tarafımız denizlerle çevrili ancak deniz yolu ile ulaşabileceğimiz liman sayısı çok sınırlı. Hem kara yolundan daha güvenli, daha hızlı, daha konforlu. Kısacası düzgün bir yolculuk yapılıyor. Başta Trakya ve Ege olmak üzere liman / rota sayısı arttırılmalıdır. Hem belediyelere hem de devlete gelir kaynağı olur hemde vatandaş rahat seyahat eder.
Hafta sonu Mudanya’ya gidelim dedik. Daha önce Mudanya’yı gezme imkanım olmamıştı. Aslında Mudanya’dan çok Tirilye’yi merak ediyordum. Sahili olan pek çok kasaba ve şehri severim.
Bursa Ulaşımın web sayfasına girip sefer saatlerini öğrendim. Bileti gişeden de alabilidim ama Pazar günü kalabalık olur diye hafta içi internetten aldım. 2 kişi gidiş dönüş 104 tl, 26 tl tek bilet. İnternetten bilet alarak koltuk numaramızı da seçmiş olduk. Pazar sabah 10:30 seferi için bilet aldım. Yarım saat önceden iskelede olduk. İnternetten bilet aldıktan sonra cep telefonuma gelen şifreyi iskelede bulunan gişenin yarındaki makineye yazıp çıktısını aldım, oldukça kolay.
Bilet sırasına girmeye gerek yok. 15 dk önceden deniz otobüse giriş yaptık ve tam saatinde hareket ettik. Deniz otobüsü ile 2 saate yakın sürede Mudanya’da olduk. Pazar günleri Mudanya – Bükçekmece sadece saat 16:30 ‘da sefer olduğu için biraz acele etmemiz gerekiyordu. Canımız kahve çektiği için ve Tirilye’nin kahvesi meşhur olduğundan dolayı hemen bir taksiye binip Tirilye’ye doğru yola çıktık. Yaklaşık 15 dk sonra (10 km) Tirilye’ye vardık. Önce kahve içeceğimiz için kahvesi ile meşhur tepede bir cafe ye gittik. Ortam müthiş; ağaçların arasında muhteşem bir manzara eşliğinde kahvelerimizi içtik. Oldukça büyük bir cafe ve kalabalıktı. Reklam olmasın diye isim vermiyorum.
Cafeden çıkıp sahile inmeye başladık, dar ve labirent gibi sokaklardan geçtik. Vatandaşlar çevreye çok iyi bakmışlar, her yer tertemizdi. Evlerin dışı çok güzeldi. Doğası harika, ağaçlar ve yeşilin her tonu insanı büyülüyor. Sahile indiğimizde bizi satıcıların oluşturduğu küçük bir pazar yeri karşıladı. Çeşitli hediyelik eşyaların satıldığı bu pazar yeri beni çok etkilemedi ancak yöreye özgü yağ ve zeytinlerin satıldığı tezgahlar beni kendine çekti. Eğer zeytin seviyorsanız Tirilye sizin için paha biçilmez bir kasaba olacaktır.
Zeytin ve yağın yanı sıra inciri de çok güzel. Sahildeki balık lokantaları güzel görünüyordu. Deneme şansımız olmadı, inşallah bir dahaki sefere. Çok pahalı bir yer değil. Hafta sonu kalınabilir. Denizi çok güzel. Büyük plajı yok sanırım görmedim ama eğer denize girmek isterseniz sakin yerleri var. Tirilye’den taksiyle değilde minibüsle Mudanya’ya dönmeyi tercih ettik. Çaşısından düz gidip solda bir camii görene kadar devam edin. Caminin önünden kalkan minibüsler ile Mudanya’ya dönebilirsiniz. Hem ekonomik hem de sıkıntısız yolculuk edebilirsiniz. Minibüsten Mudanya’nın kapalı pazarının önünde indik. Yöreye özgü gıda ve hediyelik görebilir miyiz diye inceledik ancak göremedik. Kıyafetlerin ağırlıklı olduğu bir pazardı ve fiyatlarıda İstanbul’daki pazarlarla aynı seviyedeydi.
Mudanya’nın tarihsel önemlerinden biri Mudanya ateşkes antlaşmasının burada imzalanmış olmasıdır. Deniz otobüsü iskelesinin sağ tarafına doğru yürüdüğünüzde bir meydan da bulunmaktadır. Tabelalarda mütareke evi diye geçiyor. Bembeyaz güzel bir konak. İçeriye 5 tl ödeyerek girebilirsiniz.
Mütareke evi ve sırasındaki evler denize sıfır. Muhteşem bir değere sahipler. Sokaklar tertemiz. Değerini bildiklerine eminim.
Mudanya sahilinde de pek çok balık lokantası bulunmaktadır. Çok aşırı pahalı değiller.
Eğer İstanbul’a yakın gezilecek yerler arıyorsanız Mudanya ve çevresini tavsiye ederim.