Rakip Analizi
Rekabet; daha fazla kaynağa sahip olabilmek için yapılan yarıştır.
Pek çok kişiye göre rekabet politikasının anahtarı rakipleri analiz etmektir.Işyerinde dikkat ederseniz rakiplerle ilgili çok fazla konuşulur.
Onlar böyle yaptılar, onların ürünü , onların marka yapılandırmaları, onların satışı gibi konuşmalar geçer ofislerde.
Kilit soru: Rakibimin amacı nedir sorusu olmalıdır. Bunun içinde rakipleri iyi analiz etmeliyiz. İş dünyası denemelere müsait değildir. Deneme yanılma yönteminin işe yaramayacağı bir dünyadır iş dünyası.
Rakiplerle ilgili ne kadar fazla bilgi toplanırsa analizde o kadar başarılı olur.
Rakip analizi öncelikle doğru rakipleri belirlemek olmalıdır.Eğer doğru firmayı rakip olarak belirlemezseniz rekabet edeyim derken elinizdekinden de olursunuz. Eğer 1 inci lig takımı 2 inci lig takımı ile hazırlık maçı yapıyorsa kazanma olasılığı yüksektir.
Ancak kendi liginden bir takımla ya da daha üst veya yabancı bir takımla hazırlık maçı yaparsa belki çok zorlanacak ama gösterdiği çaba hem kendini test etmesi ve hatalarının farkına varması açısından faydalı olacaktır.
Rakibin vizyonunu bilmemiz gerekli. Amacı nedir? Satış sonrasına mı ağırlık veriyor yoksa fiyata mı önem veriyor gibi öğeleri farketmemiz gerekir. Bunları öğrenmek çok zor değil.
Mesela rakip firmanın internet sitesine bakacak olursanız kendini anlattığı bir yazı elbet bulursunuz. Böylece rakip firmanın kişiliğini öğrenmiş olursunuz.
Rakibinizin ürün ve hizmetlerini iyi bilmeniz gerekir ki kendinizi ona göre geliştirin. Elbette kendi ürün ve hizmetlerinizi A’ dan Z’ ye bildiğinizi varsayıyorum.
Rakibiniz neler satıyor, satış sonrası hizmetleri nelerdir, geçen seni modelleri neydi, şu an hangi modelleri satıyor ve gelecek sene nasıl özellikte ürün piyasa sunacak bunları kesinlikle bilmemiz lazım.
Rakiplerimizi sürekli takip etmemiz gerekir. Bunun yapmanın en kolay yolu internetten araştırmaktır. Twitter, Facebook gibi sosyal ortamlardaki söylentileri, teknoloji ile iligili blogları takip etmeniz gerekir.
Rakipleriniz basın toplantıları veya tanıtım günleri düzenliyordur. Bunları takip edin,katılın. Basın toplantısının yapılacağı yere gittiğinizde insanlar rakibiniz hakkında neler söylüyor diye dikkatlice dinleyin.
İyi dinlemeden br şeyler öğrenemezsiniz. Tüketiciler rakibinizi saygın buluyorlar mı diye öğrenin.
Başka firmalara borcu var da ödemiyor mu yoksa ödemelerini zamanında mı yapıyor. Kısaca saygınlık çok önemlidir piyasada.
Rakibiniz hakkında bilgi edinmek için mesela onun satış mağazasına gidebilirsiniz müşteri olarak. Satıcıya sorduğunuz sorular cevapsız kalmaz emin olun. Ürünler, fiyatlar, satış sorası hizmet, gelecek ürünler ile ilgili çok sağlam bilgiler edinebilirsiniz.
Rakibinizin şirket yönetim prensplerini öğrenmeniz sizin için faydalı olacaktır. Rakipler nasıl yönetim anlayışına sahipler ki başarılı oluyorlar? Çalışanların şartları nasıl, özel sigortaları var mı, izin süreleri nelerdir, çok mu rahatlar, çok mu sıkı kurallar var gibi bilgileri edinin.
Rekabet politikası oluşturabilmeniz için rakiplerinizi, piyasanın durumunu bilmelisiniz ama en önemlisi öncelikle sizin kendi şirketinizi iyi tanımanız gerekir.