SSL NEDİR
Açılımı Secure Sockets Layer’ dır. Sunucu ile istemci arasındaki veriyi şifreleyip çözer. Veri alışverişine şifre koyar ve taraflar haricindekilere veriyi kapatır.
SSL hizmeti günümüzde sertifika olarak adlandırılır. Bu sertifika kullanıcı ve uygulayan arasında güveni sağlar. Eğer alışveriş sitesi sahibiyseniz böyle bir sertifika sizin için olmazsa olmaz bir standarttır. Kullanıcı SSL sertifikasına sahip bir internet sitesine giriş yaptığında web sitesinin bulunduğu sunucu ile kullanıcının tarayıcısı arasında SSL oturumu başlatılır. Hizmeti sağlayan sunucu tarafından, kullanıcının tarayıcısına SSL bağlantısının çalışabilmesi, gerekli olan şifreyi nereden ve nasıl çözeceği bildirir. SSL hizmetini sağlayan firma, kullanıcının talebinin geldiği adresi doğrular ve kullanıcının tarayıcısına gerekli şifre çözücüsünü gönderir. Daha sonra kullanıcının tarayıcısı sunucudan gelen bu şifreleri ve verileri sahip olduğu kod çözücüsüyle çözer. Eğer SSL şifrenin talep edildiği adres yanlış ise yada SSL sertifikasının süresi dolmuş ise tarayıcı kod çözücüyü alamaz ve sertifika geçersiz uyarısıyla karşılaşır.
Eğer internetten alışveriş yapan bir kullanıcı iseniz lütfen alışveriş yaptığınız internet sitesinin SSL şifrelemesine sahip olup olmadığını tarayıcınızın adres satırından kontrol ediniz. Eğer SSL sertifikası kullanılıyorsa yani bağlantı güvenliyse adres satırında bir kilit görünecektir. SSL sertifkalarına göre bazen kilitle beraber yeşil renk görülebilir. Bu bağlantının gvenli olduğuna dair bir bilgidir. Alışveriş yaparken çok önemli bilgiler girmektesiniz.Örneğin kredi kartı bilgileri, paypal bilgileri gibi önemli bilgileri SSL sertifikası olmayan internet sitelerinde kullanmayınız.