Uzun Dönem Seo Çalışması
Arama motoru optimizasyonu çalışmaları kısa vadeli olduğu gibi uzun vadeli de olabilir. Kısa sürede üst sıralara çıkmak mümkün ancak üst sıralarda uzun süre kalmak garanti değildir. Blog yayınlamaya başladıktan sonra yapılacak olan çalışmaları bir kenara koyacak olursak uzun dönemli başarı için neler yapacağınızı düşündünüz mü? Uzun vadeli arama motoru optimizasyonu olur mu demeyin, olur. Organik teknikler ile yapılabilecek arama motoru optimizasyon çalışması aslında çok basittir. Sitenize uzun dönemde değer katacak olan çalışmalar sitenizin temellerini sağlamlaştırmaya dayanır.
Uzun dönemde arama motoru optimizasyonda başarı sağlamak için öncelikle tema seçimimize dikkat etmemiz gerekir. Mümkün olduğunca hatasız hazırlanmış olmalı. Gerek js gerekse de html kodları temiz olmalı. Elbetteki hatalı ve sitenizi yavalşlatan kodlar olacaktır o hataları bu işten anlayanlara ücretli yaptırabilirsiniz ya da optimize eklentileri kullanabilirsiniz. Doğru bir tema ile daha hızlı, mobil cihazlara uyumlu ve arama motorları gözünde değerli olursunuz. Ayrıca sitenize gelen ziyaretçilerin sitede daha uzun süre kalmasına yarar.
Site oldukça düzenli olmalıdır. Özellikle resimleri yüklerken boyutlara dikkat ediniz. Konu için öne çıkarılan görseller ne çok büyük ne de çok küçük olmalıdır. Gözleri yormamalı ve siteniz düzensiz görünmemelidir. Menüler dolaşımı kolaylaştırmalıdır.
Yazdığınız yazılar site meta tagında bulunan kelimlerle ilgili olmalıdır. Sitenizin konusu dışına çıkmayın. Arama motorları sietini tararken buna çok dikkat ederler. Sitenizin konusu açıkça anlaşılabilir olmalıdır. Anahtar kelimleler h tagları içinde olurlarsa arama motorlarının daha fazla dikkatini çekerler. Meta taglar çok uzun olmamalıdır ve sitenizle ilgili en ilgili kelimelerden oluşmalıdır.
Bu konuda içerikten bahsetmeden geçemeyeceğim. Yazılar sayesinde ziyaretçilerimiz olur. Sitenizin değerini belirler. Yazdığınız yazılar kesinlikle sitenizin konusu ile ilgili olmalıdır. Yazılar arama motoru optimizasyonunda kilit rol oynarlar ve tanıtımınız için temel teşkil ederler. Yazı uzunlukları için herkes farklı şeyler söyler. Ama şöyle diyeyim ki yazıdığınız yazılar 250 kelimeden düşük olmasın, minimum 500 kelimelik yazılar yazmaya çalışın siz yine de. Yazılarımızın başlıklarına dikkat edelim ve h tagları arasına alalım.
Yazılarımıza etiketler atayalım. Bu etiketler yazımızla %100 ilgili olsun ve yazı içerisinde geçen kelimeler olsun. Arama motorları çok fazla etiketi semezler o yüzden mümkün olduğunca az etiket kelime kullanın.
Robot txt dosyamızı kontrol edelim. Arama motorlarının ziyaretçi botları / örümcekleri sitenizi ziyaret ettikleri zaman sizin belirleyeceğiniz içerikleri görürler. İşte bu çok küçük ve basit gibi görünen dosya sizinle arama motorları arasındaki penceredir. İdeal robot txt dosyası kişden kişiye değişir.
Blogunuz için arama motoru optimizsyonları yaparken mutlaka tanıtım yazıları da kullanın. Başka bloglarda, forum sitelerinde, sosyal imleme ve sosyal medya sitelerinde mutlaka linkleriniz olsun. Değerli sitelerde linklerinizin olması hem ziyaretçi sayısını arttırır hem de arama motorları gözündeki değeriniz artar. Ne kadar kaliteli sitelerde linkiniz varsa arama motorları sizi o kadar değerli görürler. Elbete ki linklerinizi sitenizin içeriği ile alakalı blogları eklerseniz daha iyi olur.
Uzun Dönem Seo Çalışması
Gerek kısa vadeli gerekse de uzun dönemli arama motoru optimizasyon çalışması yaptığınızda sizin için en önemli konularda biri yapılan çalışmaları takip etmek olacaktır. Ne yaparsanız yapın ama takip edin. Yaptığınız çalışmaların takibini yaparak yanlışlarınızı ve doğrularınızı öğrenirsiniz. Bu konuda en iyi kaynak Google Anlaytics’ tir. Sitenize kim bağlantı vermiş, ziyaretçiler hangi kaynaklardan gelmişleri en çok hangi kelime ile sitenize giriş yapılmış bunların hepsini öğrenebilirsiniz. Çıkan sonçları iyi düşünün ve gelecekte yapacağınız çalışmaları bu rapora göre düzenleyin.